05 Kasım 2026, Perşembe
weather
15°
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15°
Haber Ederiz Tüketici Elektrik Kesintisinde Bozulan Cihazın Parasını Kim Öder?

Elektrik Kesintisinde Bozulan Cihazın Parasını Kim Öder?

Elektrik kesintisinde televizyon, buzdolabı veya kombi bozulursa kim öder? EPDK'nin 10 iş günü başvuru şartı ve tazminat süreci.

Elektrik Kesintisinde Bozulan Cihazın Parasını Kim Öder?

Elektrik Kesintisinde Bozulan Cihazın Parasını Kim Öder? 10 İş Gününe Dikkat!

Elektrik kesintisi veya voltaj dalgalanması nedeniyle televizyonu, buzdolabı, kombisi ya da bilgisayarı bozulan vatandaşlar zararlarının karşılanmasını talep edebiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) düzenlemelerine göre, dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasarlarda başvuru için 10 iş günlük süre bulunuyor. Peki, bozulan cihazın parasını kim öder, nereye başvurulur ve hangi şartlarda tazminat alınabilir?

Evlerde ve iş yerlerinde yaşanan ani elektrik kesintileri, voltaj düşüklüğü ve gerilim dalgalanmaları elektronik cihazlarda arızalara yol açabiliyor.

Özellikle elektriklerin gidip gelmesinin ardından çalışmayan televizyon, buzdolabı, modem ve kombi gibi cihazların onarım maliyetleri tüketiciler açısından önemli bir sorun oluşturuyor.

Ancak elektrik şebekesinden kaynaklanan her hasarın maliyetini vatandaşın karşılaması gerekmiyor. Mevzuatta, belirli şartların sağlanması halinde zararın ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından karşılanmasına yönelik hükümler bulunuyor.

Elektrik Kesintisinde Bozulan Cihazın Parasını Kim Öder?

Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği'nin 26. maddesine göre, kullanıcının kendi hatasından kaynaklanmayan ve dağıtım şebekesi nedeniyle oluştuğu tespit edilen cihaz hasarları için elektrik dağıtım şirketine başvurulabiliyor.

Ancak elektrik kesintisinin ardından bir cihazın bozulması, tek başına tazminat hakkı doğduğu anlamına gelmiyor.

Dağıtım şirketinin yapacağı veya yaptıracağı incelemede hasarın şebekedeki kesinti, arıza ya da gerilim dalgalanmasından kaynaklandığının belirlenmesi gerekiyor.

Başvuru İçin 10 İş Günü Süre Var

Düzenlemeye göre zarar gören cihaz için, hasarın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde ilgili elektrik dağıtım şirketine başvurulabiliyor.

Bu nedenle vatandaşların cihazın arızalandığını fark ettiklerinde başvuruyu geciktirmemesi önem taşıyor.

Başvurunun yazılı veya kayıt numarası alınabilecek bir kanaldan yapılması, daha sonraki itiraz süreçlerinde kolaylık sağlayabilir.

Elektrik Kesintisi Sonrası Cihaz Bozulursa Ne Yapılmalı?

Cihazı arızalanan tüketiciler şu adımları izleyebilir:

Elektrik kesintisinin veya voltaj sorununun yaşandığı tarihi ve saati kaydedin.

Arızalanan cihazın marka, model ve varsa seri numarasını belirleyin.

Elektrik dağıtım şirketine zarar tazmini başvurusu yapın.

Başvuru numarasını ve şirketten gelen yanıtları saklayın.

Gerekli görülürse yetkili servisten arızanın niteliğine ilişkin teknik rapor alın.

Onarım yapılacaksa servis raporu ve faturaları muhafaza edin.

Önemli: Dağıtım şirketinin inceleme ve onarım süreciyle ilgili yönlendirmesini almadan cihazı tamir ettirmek, hasarın nedeninin tespitini güçleştirebilir. Acil onarım gereken durumlarda bu husus başvuruda özellikle belirtilmelidir.

Dağıtım Şirketi Kaç Gün İçinde Cevap Vermek Zorunda?

EPDK'nin açıkladığı usule göre elektrik dağıtım şirketi, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 10 iş günü içinde inceleme sonucunu kullanıcıya bildirmekle yükümlü.

Başvurunun haklı bulunması halinde zararın nasıl karşılanacağı açıklanıyor.

Başvurunun reddedilmesi durumunda ise kararın gerekçelerinin ve dayanaklarının kullanıcıya bildirilmesi gerekiyor.

Bozulan Cihaz Tamir Edilir mi, Parası mı Ödenir?

Başvurunun haklı bulunması durumunda dağıtım şirketi iki yöntemden birini tercih edebiliyor.

Şirket, hasarlı cihazın tamirini doğrudan üstlenebiliyor veya tamir masraflarını karşılayarak onarımın kullanıcı tarafından yaptırılmasını sağlayabiliyor.

Dağıtım şirketinin üstlendiği tamir işleminin, başvurunun haklı bulunmasından itibaren en geç 10 iş günü içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Onarım masrafının karşılanması yönteminin seçilmesi halinde ise tamir faturasının ibrazından itibaren 3 iş günü içinde ödeme yapılması veya nakit ödeme imkânının bildirilmesi öngörülüyor.

Cihaz Tamir Edilemiyorsa Ne Olur?

Hasar gören cihazın tamir edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda da tüketicinin zararının karşılanması gündeme gelebiliyor.

Yönetmeliğe göre dağıtım şirketi tarafından belirlenen veya belirlettirilen rayiç bedel esas alınabiliyor. Şirketin uygun görmesi halinde kullanıcının talep ettiği bedelin ödenmesi de mümkün.

Dolayısıyla onarılamayan eski bir televizyon veya buzdolabı için her durumda sıfır ürünün güncel satış fiyatının ödeneceği düşünülmemeli.

Voltaj Dalgalanmasında da Tazminat Alınabilir mi?

Evet. Düzenleme yalnızca uzun süreli elektrik kesintileriyle sınırlı değil.

Dağıtım şebekesinden kaynaklanan gerilim dalgalanmaları ve arızalar sonucunda meydana gelen cihaz hasarları da değerlendirme kapsamına girebiliyor.

Ancak bunun için arızanın gerçekten dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekiyor.

Binanın iç elektrik tesisatındaki bir sorun veya kullanıcının kendi hatası nedeniyle meydana gelen hasarlar aynı kapsamda değerlendirilmeyebilir.

Elektrik Dağıtım Şirketi Başvuruyu Reddederse Ne Yapılır?

Dağıtım şirketinin tazminat talebini reddetmesi halinde vatandaşlar gerekçeli yanıtı talep ederek itiraz yollarını değerlendirebilir.

EPDK, zarar tazmini işlemlerine ilişkin şikâyetlerin Kuruma iletilebileceğini belirtiyor.

Uyuşmazlığın niteliğine göre tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesine başvuru imkânı da bulunabiliyor.

Başvuru sırasında dağıtım şirketine yapılan ilk müracaatın kayıtları, teknik servis raporu, fotoğraflar ve diğer belgeler önem taşıyabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Elektrik gidip gelince televizyon bozulursa kim öder?

Hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığı tespit edilirse ilgili elektrik dağıtım şirketi zararın karşılanmasından sorumlu olabilir.

Elektrik kesintisinde bozulan buzdolabının parası alınabilir mi?

Gerekli şartlar sağlandığında onarım masrafının karşılanması veya tamir edilemeyen cihaz için bedel ödenmesi mümkün olabilir.

Elektrik kesintisi nedeniyle cihaz bozulduğunda kaç gün içinde başvurulmalı?

Hasarın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde dağıtım şirketine başvurulması gerekiyor.

Başvuru elektrik faturasını kesen şirkete mi yapılır?

Cihaz hasarına ilişkin başvurunun muhatabı, ilgili elektrik dağıtım şirketidir. Elektrik faturası düzenleyen tedarik şirketiyle dağıtım şirketi farklı kuruluşlar olabilir.

Garanti süresi bitmiş cihaz için tazminat alınabilir mi?

Yönetmelikteki zarar tazmini mekanizması yalnızca garanti kapsamındaki cihazlarla sınırlı değildir. Önemli olan hasarın nedeninin ve sorumluluğun tespit edilmesidir.

Elektrik Kesintisinde Cihazınız Bozulduysa Başvuruyu Geciktirmeyin

Elektrik kesintisi, voltaj düşüklüğü veya şebeke arızası nedeniyle elektronik cihazı zarar gören vatandaşlar, belirli şartlar altında zararlarının karşılanmasını isteyebiliyor.

Bunun için hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığının belirlenmesi ve başvurunun zamanında yapılması büyük önem taşıyor.

Vatandaşların dikkat etmesi gereken en önemli ayrıntı, hasarın ortaya çıkmasından itibaren 10 iş günlük başvuru süresi.

Resmî kaynaklar

EPDK – Elektrik tüketicileri için sıkça sorulan sorular: https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/12-3/elektrik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Sıkça Sorulan Sorular: https://www.enerji.gov.tr/sikca-sorulan-sorular

Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği, Madde 26.

Yorumlar